Esam kopā. Kopā vieglāk. |
Esiet sveicināti
Latvijas Celiakijas pacientu biedrības
"Dzīve bez glutēna" mājas lapā!
|
Linsēklu miltu pica
Picas pamatne, kas galvenokārt sastāv no linsēklu miltiem, ir veselīga alternatīva ierastajai picu mīklai. Turklāk linsēklu miltus var viegli pagatavot pats, linsēklas samaļot.
Pamatnei vajadzīgs:
85g linsēklu milti (veikals Bioss, ražotājs Bio Planete)
200-240g ūdens
35g rīsu milti + tik, cik, lai pie rokām nelīp mīklu izklājot
garšvielas – sāls, cukurs, asais paprikas pulveris, karijs, ķiploku pulveris – šī ir autores variācija, bet droši var izvēlēties to, kas šķiet garšīgāks!
10g olīveļļa
1 t.k. bezglutēna cepampulveris (veikals Bioss)
Virskārtai var likt, ko vēlas, bet autores variants šāds:
Violife vegāniskais siers (ne pārāk labi kūst, tie, kuri var un grib, protams, var likt parasto sieru)
Ķiršu tomāti
Spināti
Marinēti artišoki
Šampinjoni
Tomātu mērce bez glutēna
Kas jādara?
Bļodā sajauc linsēklu miltus, cepampulveri, rīsu miltus.
Pievieno ūdeni, eļļu un garšvielas. Visu rūpīgi samaisa kopā līdz iegūst viendabīgu masu.
Skatās, kāda ir konsistence – ja gribas biezāku, var pievienot vēl miltus – vienus vai otrus. Pagaršo un paskatās, vai nevajag vēl kādas garšvielas.
Ņem rīsu miltus plaukstās un ņem no bļodas mīklu ārā. Veido bumbiņu un klāj uz cepešpannas.
Ja mīkla līp, paņem vēl rīsu miltus.
Cep cepeškrāsnī 15-18 minūtes 180°C grādos.
Kamēr pamatne cepas, sagriež visas sastāvdaļas.
Kad pamatne gatava, ieziež to ar tomātu mērci un kārto pāri visas pārējās sastāvdaļas.
Cep 160°C grādos vēl 15-25 minūtes atkarībā no tā, cik gatavus/ apstrādātus grib produktus uz picas.
Pārber ar zaļumiem un ēd pilnām mutēm.
Recepti soli pa solim ar bildēm var apskatīt šeit: http://www.voila.lv/2017/04/25/veseliga-linseklu-miltu-pica/
Tumšā cukīni maize
Garda, sātīga maize, kas garšo kā veikala sēklu maize. Bez glutēna, rauga, laktozes un cukura.
Sastāvdaļas:
1 cukini
1 paciņa (aptuveni sauja) lobītas saulespuķu sēkliņas
250 g Schar milti
125 g (puse paciņas) maltas linsēklas
1 tējkarote sāls
1 tējkarote bezglutēna cepampulvera
Saldinātājs - izmantoju 3 stēvijas paciņas (1 paciņa atbilst 1 tējkarotei cukura, var likt arī medu vai parasto cukuru)
1/2 glāze auzu pārslu vai rīsu piens bezlaktozes variantam (vai parastais piens).
2 olas
2 ēdamkarotes eļļas.
Pagatavošana:
Saulespuķu sēkliņas aplej ar verdošu ūdeni un atstāj aptuveni uz 15 min, tad noskalo sēkliņas zem ūdens un liek bļodā;
sarīvē cukini, bļodā ieber miltus, linsēklas, sarīvēto cukini, sāli, cepampulveri, saldinātāju, olas, eļļu, pienu.
Uzkarsē krāsni līdz 200-220 grādiem. Cepamo formu iesmērē ar eļļu un liek iekšā mīklu. Liek krāsnī cepties aptuveni uz 45-50 min. Pārbauda ar koka irbulīti iedurot, vai nelīp klāt mīkla, tad ir gatavs.Uz pašām beigām klaipiņu apsmērē no augšas ar eļļu, lai kraukšķīgāka garoziņa un pacep vēl 5 min.
Paldies Laurai Čerņavskai par recepti!
Turku zirņu maize
Veselīga, garšīga, vegāna, bez glutēna un vēl itāļu! Vai vari iedomāties ko vairāk? Turklāt tā ir ļoti viegli pagatavojama, tikai aizņem nedaudz vairāk laika, jo mīklai ir 3 stundas jāuzbriest. Tāpēc, ja vēlies to pagatavot pusdienās, mīklu sagatavo jau no rīta. Vislabāk to ir ēst vēl karstu, tikko kā izņemtu laukā no krāsns. Ja vēlies, pārkaisi pāri nedaudz sieru. To var salīdzinoši ilgi un viegli uzglabāt un vēl – ar to vari aizvietot pat makaronus un pupiņas zupā! Ja ieliksi to šķidrumā (zupā), tā gatavojoties neizšķīdīs un nezaudēs savu formu! Vienkārši sagriez to mazos gabaliņos un pievieno zupai vai sautējumam.
Sastāvdaļas:
2.5 glāzes turku zirņu milti
3.5 glāzes svaiga, auksta ūdens
1 tk sāls un melnie pipari
¼ glāzes ekstra virgin olīveļļa
Pagatavošana:
- Lielā bļodā ieber miltus. Pakāpeniski, lēnām pievieno miltus un maisi visu kopā. Maisi pastāvīgi, lai neizveidotos kunkuļi.
- Kad viss ūdens ir pievienots, turpini maisīt, līdz iegūsti pilnīgi vienmērīgu, šķidru masu.
- Pievieno nedaudz sāli un piparus. Nepievieno pārāk daudz sāls, jo šajā receptē to vajag ļoti nedaudz.
- Atstāj bļodu uz 3 stundām ievilkties.
- Kad esi gatava cept maizi, iesildi cepeškrāsni līdz 175C.
- Maigi nokās visu, kas pacēlies bļodas augšpusē, ar putu karoti.
- Sagatavo pannu, bagātīgi ieeļļojot to ar olīveļļu. Šajā receptē to nevajag taupīt.
- Kad krāsns ir uzsilusi, lej tajā iekšā mīklu.
- Cep apmēram 30 minūtes, kamēr tā ir zeltaini brūna.
- Ņem ārā no krāsns un pirms sagriešanas/ pasniegšanas tikai nedaudz atdzesē.
Recepte: http://yogi.lv
Zaļā griķu maize
Sastāvdaļas:
300g zaļo griķu
60g čia sēklas
250ml ūdens (puse čia sēklu mērcēšanai, puse mīklai, kuru pieliesi klāt virtuves kombainā pirms malšanas)
60ml olīveļļas
½ tējkarotes sodas
½ tējkarotes jūras sāls
Citronu sula no ½ citrona
Pagatavošana:
Iesildi cepeškrāsni līdz 160’C
Izmērcē griķus lielā daudzumā auksta ūdens 2 stundas
Izmērcē čia sēklas ½ krūzē auksta ūdens, aptuveni 30 min.
Liec griķus sietiņā, notecini ūdeni un kārtīgi noskalo. Pārliecinies, ka ūdens ir pilnībā notecējis un griķi ir sausi.
Liec griķus virtuves kombainā.
Pievieno čia sēklas, ½ krūzes ūdens, olīveļļu, sodu, jūras sāli un citrona sulu.
Mal virtuves kombainā aptuveni 3 minūtes.
Pēc tam liec šo masu ietaukotā formiņā (vai izklāj ar cepamo papīru, tā lai nosedz gan pamatu, gan abas malas).
Cep aptuveni 1h un 15min, kamēr izveidojas cieta garoziņa un, to paspiežot, tā atlec atpakaļ. Maizes garoziņai jābūt kraukšķīgai, bet iekšai nedaudz mitrai.
Pirms ēšanas pilnībā atdzesē.
Pasniedz tikai tad, kad maize ir pilnībā atdzisusi.
Uzglabā šo maizi ledusskapī vienu nedēļu, bet pārliecinies, ka maize ir labi ietīta lina audumā vai papīrā. Ja neapēd visu uzreiz, vari uzglabāt to saldētavā 3 mēnešus.
Ja vēlies pirms pasniegšanas vari viegli apgrauzdēt.
Ja vēlies mazliet citādu garšu, pirms cepšanas mīklai pievieno 1 sarīvētu burkānu un ūdens vietā lieto svaigi spiestu burkānu sulu.
Recepte no http://yogi.lv
Pelmeņi
Pēc šīs receptes sanāk ļoti gardi pelmenīši! Kaut arī process šķiet sarežģīts un laikietilpīgs, tomēr ir vērts pamēģināt!
Mīklai:
250g MixB
1 tējk. guāra sveķi
1 tējk. sāls
3 vidējas olas
3 ēd.k. eļļa
3 ēd.k. ūdens
Pildījumam:
500 g maltas gaļas
Samaisa gaļu ar sāli un garšvielām un atstāj ievilkties.
Visas mīklas sastāvdaļas samaisa un samīca nelipīgā, bet vijīgā mīklā. Saveļ pikucī, ietin plēvē un atstāj vēl pabriest.
Kamēr mīkla briest, sagatavo visu nepieciešamo pelmeņu gatavošanai: režģi (apziež ar eļļu), trauku ar ūdeni (mīklas apslacināšanai, lai izrullēta mīkla neizžūst un labi salīp), mīklas rulli un pamatni rullēšanai, kādu rīku pelmeņu maliņu apspaidīšanai, karotītes pildījuma likšanai.
1/4 mīklas plāni izrullē un liek uz režģa, piepalīdzot izveidoties bedrītēm priekš pildījuma (padod mīklu klāt no malām), apziež ar ūdeni.
Ar mazo karotīti liek bedrītēs pildījumu (kāda 1/2 tējkarotes vien sanāk).
Izrullē vēl vienu 1/4 mīklas, pārklāj sapildītajai daļai, ar pirkstiem nedaudz piespiež starp pildījuma uzkalniņiem.
Ar koka nazīša spalu apspaida pelmeņu malas, tos vienlaikus gan aizspiežot, gan nogriežot.
Noņem liekās malas, izspiež pelmenīšus no režģa un uz šķīvja vai paplātes liek saldētavā saldēties.
Kad mīkla palikusi pavisam maz, pēdējos pelmenīšus sataisa ar rokām.
Recepte un gatavošanas procesa foto apskatāmi http://ninonasvirtuve.blogspot.com
Rauga mīkla pīrādziņiem
Šī rauga mīklas recpete, kuru var izmantot gan pīrādziņu, gan bulciņu gatavošanā, ir bezglutēna produktu kafejnīcas “Skudru pūznis” saimnieces iecienītā.
Ūdens - 500 ml
Raugs - 30 g
Sāls - ½ tējk.
Cukurs - ½ tējk.
Eļļa - 70 ml
Milti - Schär MixB 500 g
Pagatavošana un dažas nianses:
- Visas sastāvdaļas liek bļodā secībā atbilstoši receptei – no augšas uz leju.
- Meistarklasē tika izmantots svaigi presētais Rīgas raugs
- Cukuru jāliek ļoti maz, jo tas mīklu padara skābu, nesanāks garšīgi.
- Mīklu maisa kombainā ar mīklas mīcītāju apmēram 5 - 10 min., bet nevar putot.
- Mīkla sanāk fantastiski elastīga.
- Pats galvenais - nedrīkst raudzēt!
- Uzreiz uz galda uzkaisa nedaudz miltus, liek mīklu un gatavo pīrādziņus vai bulciņas, liekot iekšā pildījumu. Liek uz cepešpannas, tūlīt nosmērē ar eļļu un liek raudzēt apmēram 30min 40C vai 1 stundu 20C, kad uzrūguši, liek cepties.
Maize (bez laktozes)
400 gr. bezglutēna miltu
20 gr. svaiga rauga
320 ml. ūdens
1 tējk. sāls
2 tējk. cukura
1 ēdamk. augu eļļas
Izšķīdināt raugu 100 ml. silta ūdens, pievienojot cukuru un 2 ēdamkarotes miltu. Sajaukt miltus ar sāli un izsijāt. Pievienot rauga maisījumu miltiem, pievienot atlikušo ūdeni un samīcīt mīklu ar rokām vai mikserī līdz masa kļūst viendabīga, pievienojot 1 ēdamkaroti eļļas. Iesmērēt ar eļļu maizes formas un piepildīt tās ar mīklu līdz pusei. Ielikt siltā vietā uz 40 minūtēm, lai mīkla uzrūgst un aizpilda formas. Pirms likt cepeškrāsnī, mīklas virsma ir jāsamitrina ar ūdeni. Cept 200-240 ºC temperatūrā 40 minūtes.
Zilā siera un paniņu mafini

Recepte no: http://gardibezglutena.blogspot.com/
Brūnā maize

Recepte no: http://gardibezglutena.blogspot.com/
Sāļie bezglutēna biskvīti
1 1/2 tases smalko balto vai brūno rīsu miltu
3/4 tases tapiokas vai kartupeļu cietes
1 ēdamk. cepamā pulvera
1 tējk. smalkās jūras sāls
6 ēdamk. auksta sviesta
3/4 tases piena
Sakarsēt cepeškrāsni līdz 200ºC. Pārklāt cepešpannu ar cepamo papīru. Sajaukt miltus ar cieti, cepamo pulveri un sāli. Ielikt miltos sviestu un sagriezt to ar nazi mazos gabalos, atstājot arī lielākos gabalus. Pievienot šķidrumu sākot ar 1/2 tases, pakāpeniski pievienot atlikušo šķidrumu, maisot, kamēr izveidojas mīkla. Uzbērt nedaudz miltu uz darba virsmas, izlikt miklu un pavisam nedaudz pamīcīt to. Pēc tam izrullēt ap 1 cm biezumā. Sagriezt biskvītos, nolikt sagatavotajā cepešpannā. Cept 20 minūtes vai kamēr iegūst brūnganu krāsu. Pasniegt siltus.
Avots: http://simplygluten-free.com/blog/2011/07/gluten-free-biscuits.html
Skoni (scones) ar ķiplokiem un sieru
6 ķiploku daiviņas
300g miltu maisījuma (1kg šāda maisījuma vajag 700g rīsu miltu, 200g kartupeļu milti (Latvijā kartupeļu miltus nevar nopirkt, bet Gemosā atradu kartupeļu pārslas, kas lieliski derēja) un 100g tapiokas milti)
Recepte no: http://gardibezglutena.blogspot.com/
Pikantā siera maize
200g bezglutēna miltu
2tējk. cepamā pulvera
200g sviesta
6 olas
200g Smiltenes Bakšteina siera
200g šķiņķa
2tējk. sinepju
2ēdamk. sakapātu pētersīļu
2ēdamk. sakapātu lociņu
malti melnie pipari
Miltus samaisa ar cepamo pulveri, pievieno skaidiņās sarīvētu sviestu un olas.
Sieru un šķiņķi sagriež mazos kubiņos, un pievieno pārējām sastāvdaļām.
Mīklai pievieno pētersīļus, lociņus, sinepes un piparus.
Masu lej kēksa formā un cep 180C aptuveni 35min., kamēr brūna.
Izņemtai maizei ļauj pastāvēt un tad to izņem no formas un novieto uz restītēm vēl mazliet atdzist.
Recepte no: http://gardibezglutena.blogspot.com/
Turku zirņu pīrāgs ar lasi
Sīkāk par turku zirņiem un turku zirņu miltiem lasiet, lūdzu, šajā sadaļā.
Nelielam pīrāgam nepieciešams:
100 gr. Turku zirņu miltu;
100 ml kefīra (ar zemu tauku saturu);
1 ola;
1/4 tējk. sodas.
Visu samaisam – ar blenderi, mikseri, vai karoti - un iegūstam diezgan šķidru mīklu. Bezbailīgi, izlejam vairāk nekā pusi formā, kas ieklāta ar cepamo papīru (vai silikona formā), klājam jau gatavu pildījumu virsū,- pārlejam ar atlikušo mīklu. Nepieciešamai formai jābūt nelielai, domātāj kēksam 20x10cm.
Krāsni, iepriekš, stipri uzsildīt nav nepieciešams, jo pastāv risks, ka pīrāgs neizcepsies iekšpusē.
Liekam uz 180 grādiem un cepam 40-45 min., pīrāga gatavību pārbaudām ar kociņu.
Recepte no: http://tastydiet.livejournal.com/