Esam kopā. Kopā vieglāk. |
Esiet sveicināti
Latvijas Celiakijas pacientu biedrības
"Dzīve bez glutēna" mājas lapā!
|
Par čipsiem, skābētiem kāpostiem un žāvētiem augļiem
Nesen presē ir bijusi publikācija par to, ka skābēto kāpostu ražošanas procesā tiem tiek pievienoti rudzu milti. Biedrība "Dzīve bez glutēna" pajautāja LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekānei Gitai Krūmiņai-Zemturei, vai tiešam tas tā ir. Lūk, viņas atbilde par kāpostiem un arī citiem produktiem:
"Par pārtikas produktiem - protams, katrs ražotājs atbild par savu saražoto produkciju un nevaru komentēt lietas, kuras IESPĒJAMS kāds arī īsteno. Bet konsultējos ar kolēģiem par tehnoloģiskajiem jautājumiem (jo pati pārstāvu ēdienu gatavošanas tehnoloģijas virzienu, bet ne produktu pārstrādes jomu) noskaidroju:
1) Par kāpostiem un rudzu miltiem: doc.Solvita Kampuse (kura ir zinošākā persona mūsu fakultātē par dārzeņu un augļu pārstrādi) arī ir redzējusi rakstu par kāpostiem presē un bijusi neizpratnē par šo miltu nepieciešamību, lai sagatavotu kvalitatīvus skābos kāpostus. Šādu pieeju viņa redz pirmo reizi. Jautāju - kā ar ražotājiem Latvijā. Kampuses kundze teica, ka "DIMDIŅI" noteikti neizmanto rudzu miltus skābu kāpostu gatavošanā.
2) Jautājums par žāvētiem augļiem - vai tos apviļā miltos: doc.S.Kampuse teica, ka augļu un ogu žāvēšanā kviešu miltus (no tehnoloģiskā aspekta) nav nepieciešams izmantot, drīzāk ir risks par sēra dioksīdu, kuru pielieto žāvēšanas procesā (jo viņas pētījumu rezultāti attiecībā uz šo ķīmisko savienojumu kopā ar aprikozēm esot dramatiski!).
3) S.Kampuse, tiekoties ar "Ādažu čipsu" ražotājiem, jautāja par to, kādēļ marķējumā nav informācijas par bezglutēna produktu. Viņu atbilde: protams, kartupeļi + eļļa + sāls ir bezglutēna produkts, bet viņi nevar VIENMĒR garantēt, ka glutēnu nesatur garšvielas, kuras viņiem piegādā citi uzņēmumi, tādēļ izvairoties no riska un aizsargājot savu biznesu, šādu informāciju ražotājs marķējumā nelieto."